VH2

NIEUWS

By in Nieuws Comments Off on Bar Filou: De kleinste bar van ‘t stad

Bar Filou: De kleinste bar van ‘t stad

Kelner Jamal Bougria wordt geflankeerd door eigenaars Hans Lachi en Cas Goossens: blij met de kleinste bar van’t stad.

Op zijn minst pittoresk: quasi onder de schaduw van de kathedraal ging gisteravond Bar Filou open, met minder dan 20 vierkante meter de kleinste bar van ‘t stad.

Het historisch pand Het Gulden Hert is onderdeel van het beroemde restaurant De Rooden Hoed. Het hoekgebouwtje fungeerde als oesterbar voor het restaurant. Tot nu. “De oesterbar miste sfeer”, zegt uitbater Cas Goossens (28). “Dus hebben we het over een andere boeg gegooid en er een aparte bar van gemaakt. Met nog geen 20 vierkante meter is het meteen de kleinste bar van ’t stad.”

In de traditie van De Rooden Hoed gaat de eerste aandacht naar het speciale bieraanbod. Goossens werkt samen met een van de kleinere nog zelfstandige brouwerijen in ons land. De artisanale familiale brouwerij Van Honsebrouck uit Izegem is vooral bekend voor haar Kasteelbier, Brigand en St Louis Geuze, maar lanceerde twee jaar geleden ook het hoppige hoge gistingsbier Filou (8,5 graden). Dat is nu voor het eerst in Antwerpen te krijgen. In Bar Filou dus.

Cas Goossens: “Het is in Antwerpen echt een te schone naam om te laten liggen. Binnenkort brengen we van deze brouwerij ook als eerste het bier Trignac, bier met cognac.”

Een beetje retro

De bar schenkt uiteraard ook de moderne cocktails en andere aperitieven en herstelt zelfs het befaamde ‘coupe’ champagneglas in ere. “Het is vanzelfsprekend dat we een beetje retro zijn. In tegenstelling tot de Rooden Hoed is dit gebouwtje geklasseerd als historisch monument. De Rooden Hoed zelf dateert trouwens uit de achttiende eeuw.”

De bar werkt zelfstandig, maar kan uiteraard ook dienen als aperitief- of digestiefbar voor de restaurantbezoekers. Cas Goossens: “Tussen 14 en 18u was het restaurant normaal dicht, nu gaan we de bar openhouden tijdens die uren, op zaterdag en zondag zelfs vanaf 12u.”

Drie jaar geleden nam de jonge ondernemer het beroemde, maar zieltogende restaurant over. Nu, mede dankzij het verkeersvrij maken van de Suikerrui en de Oude Korenmarkt, floreert het opnieuw als nooit tevoren. “We hebben er alles aan gedaan om de oude naam in ere te herstellen en geen toeristisch restaurant te worden, maar eentje voor de Antwerpenaar. Dat is gelukt, we draaien ook buiten de toeristische maanden erg goed. Met onze kleine Bar Filou willen we de sfeer onder de kathedraal vasthouden.”

Dit is een eerder verschenen artikel uit de GVA.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Post navigation

Verifieer uw leeftijd alstublieft. Vérifiez votre âge. Please verify your age.