VH2

NIEUWS

By in Nieuws Comments Off on Bierkasteel opent vandaag

Bierkasteel opent vandaag

De nieuwe brouwerij Van Honsebrouck in Emelgem opent vandaag de deuren. De bouw duurde twee jaar en kostte 40 miljoen euro. Het resultaat is een bierkasteel met naast een brouwerij ook een bezoekerscentrum, een brasserie, een vergaderzaal en een boetiek. “De brouwerij moet een van dé toeristische trekpleisters van de streek worden”, klinkt het ambitieus. Wij namen al een kijkje.

Brouwerij Van Honsebrouck barstte na 115 jaar op zijn oude locatie in het centrum van Ingelmunster uit haar voegen en besloot om te verhuizen. De brouwerij bouwde een nieuw ‘bierkasteel’ op de verlaten site van meubelfabriek Lefevre in Emelgem. “Modern, maar toch met een knipoog naar het oude kasteel in Ingelmunster”, weet event manager Bruno Lambert. “We schrijven geschiedenis, want voor het eerst in honderd jaar werd een brouwerij nog eens van de grond heropgebouwd. Zowel de torens van de nieuwbouw als ons logo verwijzen nog naar het kasteel, dat toch jarenlang ons uithangbord was. Wie in de brouwerij werkt, komt binnen op het gelijksvloers. Bezoekers lopen de trappen op en melden zich aan op het binnenplein.” Je kan het Bierkasteel dagelijks bezoeken om 10.30, 14 of 16.30 uur. Tickets kosten 15 euro. Jongeren onder de 16 jaar betalen 7,5 euro. Groepen vanaf 25 personen betalen per persoon 12 euro. In het weekend is er mits reservatie enkel op zaterdagvoormiddag een rondleiding. Info: www.bierkasteel.be

Het productieproces werd uitgebreid van 100.000 hectoliter naar 200.000. In en rond de brouwzaal staan maar liefst 74 grote brouwketels. De bottelarij beslaat dan weer 2.000 vierkante meter. Daar rollen alle dertig bieren in allerlei maten en flesjes van de band. “Mensen hebben er een mooi overzicht van de bedrijvigheid. De bottelarij draait op dinsdag, woensdag en donderdag. Op de andere dagen zien bezoekers via een filmpje hoe het er in zijn werk gaat. Achteraan de zaal hangt een Wall of Fame met allerlei reclameborden van onze bieren door de jaren heen.” Daarna volgt de etiketteerruimte. Niet voor bezoekers te zien, maar wel achterliggend: een stockageruimte van twee voetbalvelden groot.

bottelarij

               De enorme bottelarij. Per uur denderen er 20.000 bierflesjes van de band.

In de foederzaal op de eerste verdieping staan drie houten vaten
waarin de brouwsels van de bieren Bacchus en St. Louis gerijpt worden. Per brouwsel is er een rijpingsproces van achttien maanden. Een foeder is vakjargon voor een grote houten tank van 30.000 liter. In de hoek staan nog enkele kleinere tanks. “Wie een trouwfeest of ander evenement wil organiseren kan deze zaal huren”, vertelt Bruno. “Het geeft een unieke sfeer om met bouwtanks op de achtergrond feest te vieren. Volgende week vindt hier alvast het eerste huwelijksfeest plaats. Via onze brasserie zorgen we ook voor de catering.”

brasserie
Op het einde van de rondleiding kunnen bezoekers voor een proevertje in de bierboetiek terecht. Die gaat pas in september open. Naast alle bieren in allerlei soorten geschenkverpakkingen zijn er ook bierpralines van chocolatier Parfait uit Izegem te koop. De bierbrasserie is wel al open. Daar kan iedereen in de week doorlopend van 12 tot 22 uur iets komen eten. De bieren zitten op creatieve wijze in de gerechten verwerkt. Er zijn 140 plaatsen. Je kan er ook iets drinken op het binnenterras.

 

De brouwerij biedt ook vergader- en seminarieruimtes voor bedrijven aan, middenin het binnenplein. “Wie dat wil, kan hier een bedrijfsevenement organiseren of vergaderen, al dan niet in combinatie met een rondleiding”, zegt Bruno. “In de vergaderruimte is een extra bar voorzien en we kunnen van diverse vergaderzalen één grote ruimte maken. Alles geeft uit op het binnenplein. Met een parking voor 250 auto’s is er plaats genoeg.” Verder in het gebouw: kantoorruimte en personeelsrefter.

De rondleidingen starten in de rechtervleugel in de troonzaal op de eerste verdieping. Bezoekers krijgen er een introfilmpje te zien waarin zaakvoerder Xavier Van Honsebrouck hen welkom heet. De voice-over is ingesproken door acteur en bierliefhebber Wim Opbrouck. “Er zit ook wat animatie in en we werken met oude archiefbeelden”, weet Bruno. “Hier krijgen bezoekers ook speciale oortjes die ze ook in het Louvre gebruiken. Alles is toegankelijk voor mindervaliden.”

De statige welkomstzaal van de brouwerij.

troonzaal

Dit is een eerder verschenen artikel uit Het Laatste Nieuws.

By in Bieren Comments Off on Geen olympische sport is Filou te moeilijk

Geen olympische sport is Filou te moeilijk

Het Filou-biertje van brouwerij Van Honsebrouck verkeert in olympische sferen. Wie in de drankenhandel of supermarkt een Filou uit de rekken plukt, zou wel eens een van de zeventien verschillende sportdisciplines die de gelijknamige mascotte uitbeeldt op het etiket kunnen aantreffen.Filou 1 “Een leuke stunt die eigenlijk al gestart is tijdens het EK voetbal”, vertelt Frederic Boulez van de brouwerij. “Toen hadden we al een etiket met een voetballende Filou en ook bij de Tour de France kwam er een speciale wielerversie uit. Die twee sporten zijn voor de Olympische Spelen nu aangevuld met sporten als golf, hockey, judo, paardrijden, roeien, rugby, tafeltennis, tennis, atletiek, turnen, volleybal, boksen, basketbal, zeilen en zwemmen. Het gaat om een limited edition en dus een echt verzamelobject onder bierliefhebbers. Er was in de brouwerij al heel veel vraag naar de flesjes. Die zitten telkens verdeeld per bak, per vier of per zes.”

Dit is een eerder verschenen artikel uit Het Laatste Nieuws.

By in Nieuws Comments Off on Izegem, de brouwerij van de toekomst

Izegem, de brouwerij van de toekomst

Een nieuw jaar, een nieuwe start. De nieuwe brouwerij van Van Honsebrouck in Izegem is nu volledig operationeel. Het zijn in feite ‘3 brouwerijen in 1’. De brouwerij is uitgerust voor hogegistingsbieren (Brigand, Filou, Kasteel, Slurfke), bieren van gemengde gisting (Bacchus) en spontane gisting (St Louis). Naast grote volumes (125 hl) is de brouwerij ook geschikt voor kleine volumes (50 hl). In feite is het dus ook een microbrouwerij die snel kan inspelen op nieuwe trends in de biermarkt met kleine volumes. In Izegem gaan traditie en innovatie hand in hand.

Zo is een nagelnieuw koelschip (open gistingskuip) geïnstalleerd waarin de lambiekwort afkoelt en spontaan vergist door het contact met de microflora (wilde gisten) aanwezig in de omgeving. Die vergisting zet zich verder door in nieuwe ovalen foeders. De rechte foeders worden gevuld met Vlaams oudbruin bier (Bacchus). In de nieuwe tonnenzaal rijpt Trignac XII. Dit degustatiebier is een op gebruikte eikenhouten cognacvaten gerijpte Kasteel Tripel. Het valt op dat de productie van hogegistingsbieren en bieren van spontane gisting volledig gescheiden verloopt na het koken van de wort. Ook de reiniging is volledig gescheiden. Op die manier vermijdt de brouwer ongewenste ‘infecties’ in de hogegistingsbieren.

Flexibiliteit is eens te meer het ordewoord in de fruitbierkelder en de kriekenmaceratiekelder. Zo beschikt de brouwer over alle elementen om fruitbieren te ontwikkelen op basis van lambiek, hogegistingsbieren of Vlaams oudbruin, om eigen ‘blends’ aan te maken enz. In de nieuwe brouwerij vind je de laatste hoogtechnologische snufjes. Doorheen het gebouw loopt een centrale ‘backbone’ – centraal leidingstelsel – die de hele logistieke flow aanstuurt: de transfers van de wort naar de gist- en lagertanks, vanuit de tanks naar de bottelarij, de reiniging, de watervoorziening… Vergelijk het met een snelweg. Het verkeer verloopt volautomatisch.

Tenslotte is er op de site in Izegem 15 000 m2 opslagruimte inclusief warmekamers voor de hergisting van een aantal bieren. In de mate van het mogelijke werden de productieprocessen geautomatiseerd waardoor de operatoren meer tijd vrij hebben voor kwaliteitscontrole. Bovendien kunnen de brouwers nu sneller nieuwe bieren ontwikkelen, de ontwikkeling van foederbieren op de voet volgen enz. De brouwers weten precies welke elementen de smaak van de bieren positief of negatief beïnvloeden en kunnen het proces desgevallend bijsturen. Naast de vaste productie is er ook nog voldoende ruimte voor allerhande ‘special editions’ uitgebracht in speciale verpakkingen. Het labo dat zich middenin de productie bevindt, speelt hierbij een cruciale rol. Hier wordt het water geanalyseerd, worden de grondstoffen gecontroleerd, de kwaliteit van de brouwsels getest en vergeleken.

Nieuw is dat de bezoekers nu ook welkom zijn in de brouwerij. Je kunt er straks het volledige productieproces volgen in (voedsel)veilige omstandigheden. Het bezoek wordt afgesloten met een degustatie in de brouwerijtaverne met shop. Deze zijn ook toegankelijk tijdens het weekend, wanneer er geen productie is in de brouwerij.

Samengevat, de nieuwe brouwerij van Van Honsebrouck verenigt de volledige productie, logistiek, bezoek- en horecafaciliteiten op één enkele site. De nieuwbouw is ontworpen met het oog op maximale flexibiliteit. In Izegem kan Van Honsebrouck niet alleen meer maar ook sneller verschillende bieren brouwen, zelfs kleinere volumes. Ga je uit van 10 brouwsels van 115 hl per dag gespreid over 5 werkdagen per week, dan kom je uit op 250 000 hl brouwcapaciteit per jaar. Dit is minstens een verdubbeling van de bestaande productiecapaciteit.

 

By in Bieren, Nieuws Comments Off on Barista Chocolate Quad, tussen bier en koffie

Barista Chocolate Quad, tussen bier en koffie

De nieuwe Barista Chocolate Quad van Van Honsebrouck slaat de brug tussen bier en koffie. De Barista zegt meteen waar het op staat. Dit is een sterk donker bier van het type quadrupel met toetsen van chocolade. Hier ligt de focus op mout eerder dan hop. De Barista Chocolate Quad is een echt degustatiebier en een ideale afsluiter voor de maaltijd.

Deze sterke donkere staat zijn mannetje bij een hartig vleesgerecht, bijvoorbeeld bij steak of een stoofpotje. De zoete impressies zijn afkomstig van de restsuikers in een bier dat niet hergist op fles. Het verhaal van de Barista begon in 2012. Xavier Van Honsebrouck, CEO en eigenaar van brouwerij Van Honsebrouck, kwam op het idee om een bier te brouwen met de aroma’s en smaak van chocolade en koffie na verschillende bezoeken aan de Verenigde Staten. Zo ontstond de Kasteel Winter, de voorloper van de Barista.

In dit bier geven de geroosterde en gebrande mouten de hoofdtoon aan naast chocolademout, pale-alemout, pilsmout, koffie en cacaopoeder. Het bier geurt en smaakt naar karamel, toffee en chocolade. “We hebben lang gezocht naar de ideale samenstelling,” verklapt brouwer Hans Mehuys. “Uiteindelijk is het ons gelukt, met gebruik van de klassieke Kasteelgist, verantwoordelijk voor het fruitige aroma. Voor de hop kozen we Belgische Kent Golden en Safir.”

De Barista Chocolate Quad hoort in het rijtje van de vrij droge donkere bieren zoals de Cuvée du Chateau. Bij het proeven ben je verrast wanneer je aroma’s en smaken herkent die je eerder verwacht van koffie of chocolade naast de duidelijk aanwezige verwarmende alcohol.

Waarom bier, koffie en chocolade niet verzoenen? Xavier Van Honsebrouck: “Experimenteren en nieuwe smaken ontdekken is het leukste in ons vak. Maar je moet er wel voor open staan. Klassieke bierdrinkers plaatsen een bier meteen in een vakje, een vertrouwde bierstijl. Past het daar niet in, dan kunnen zij het niet plaatsen. Wij denken eerder ‘out of the box’, buiten de lijntjes: voegen die aroma’s en smaken iets toe aan ons assortiment? Of het in een bestaande bierstijl past, is van ondergeschikt belang. En uiteindelijk moet de inhoud van het glas overtuigen. Tot onze grote tevredenheid zijn de meeste – ook aanvankelijk wat aarzelende – bierdrinkers gewonnen voor de Barista wanneer ze hem geproefd hebben.”

Xavier is alleszins trots op deze jonge telg. Of hij zijn naam sierlijk kan schrijven in de wolk van schuim bovenop deze donkere, is een open vraag.

By in Nieuws Comments Off on Filou, een straffe doordrinker

Filou, een straffe doordrinker

Belgen houden van sterke blonde bieren en tripels. Na de Brigand en de Kasteel Tripel pakt Van Honsebrouck nu uit met de Filou. Het is een puur bier gebrouwen met pils- en Münichmout, Kent Golding, Safir en Saazhop, zonder toevoegingen. De Kent Golding aromahop zorgt voor een milde fruitigheid, de Safir voor de florale toetsen en de Saaz voor een subtiele hopbitterheid en een licht geparfumeerd karakter.

De nieuwkomer past alvast niet in het rijtje Kasteel bieren. Het is geen tweede Kasteel Tripel, ook al deelt hij wel de gist met zijn illustere voorganger. Ook de rebelse Brigand waarop een krijger met gespannen handboog je trots aankijkt, is geen verwant van Filou. Brigand valt namelijk veel droger uit.

Zoals bij elk nieuw bier ging er een lange zoektocht aan vooraf. Al met al zochten Xavier Van Honsebrouck, eigenaar en CEO van de brouwerij en hoofdbrouwer Hans Mehuys acht maanden lang tot het recept volledig op punt stond.. Xavier, trots: “We zijn in ons opzet geslaagd. Dit is een straffe doordrinker. Wie Filou proeft, bestelt meteen een tweede glas. Wat wil je nog meer als brouwer?” Hans en Xavier noemen hun Filou een ‘moderne zware blonde’ vanwege de doordrinkbaarheid.

Het is een allemansvriend. Ook de naam bevalt. Kort en krachtig, makkelijk uit te spreken… Bovendien kan iedereen er zich meteen iets bij voorstellen. Het van oorsprong Franse ‘filou’ klinkt al snel wat schurkachtig. Dat is enkele stappen te ver voor deze geboren verleider. Hij is sympathiek maar tegelijk ook verraderlijk. Voor je het weet, ben je aan je tweede glas. Ben jij de schelm, omdat je je laat verleiden? Wie is hier eigenlijk de grootste schelm? Wie maakt het schot in de roos..? Het is de brouwer. Gezondheid!

 

Het beeld op het etiket van de Filou beklijft. Een kwajongen, met de pet achterstevoren achteloos op het hoofd geplant, bereidt zich voor op een aanval. Hij knijpt trefzeker een oog dicht, spant zijn spieren, richt zijn katapult en dan… raak. Ik denk meteen aan Cupido die zijn pijlen afvuurt op verliefde koppeltjes. Maar deze schelm kijkt ons minder engelachtig in de ogen vanop het flesje en het glas Filou.

Filou is een sterk blond bier van het type tripel dat in België sinds jaar en dag erg populair is. Denken wij aan speciaalbieren, dan halen we ons vaak een sterke blonde voor de geest. De tripel stamt uit de rijke traditie van de abdijbieren. ‘Tripel’ wijst op de hogere storting en dito alcoholvolume ten opzichte van de – donkere – dubbel. Het alcoholvolume van Filou bedraagt 8,5 procent. En de ‘schelm’ heeft zijn naam echt niet gestolen. Hij drinkt namelijk zoetjes weg voor zo’n straffe kerel.

Xavier Van Honsebrouck: “Er is veel vraag naar goed doordrinkbare sterke blonde bieren in binnen- en buitenland. Dit is een bier zonder scherpe kantjes. Het is mooi in evenwicht, de alcohol en de bitterheid overheersen nergens, de smaak is zacht, volmondig en rond.”