fbpx Skip to main content
Blog

Koken met bier? 5 tips van onze expert Nico

By 16/07/2020No Comments

Koken met bier is sinds enkele jaren immens populair geworden. Chefs experimenteren volop en ook in de keuken van onze eigen brouwerijpub – Michelles Pub & Brasserie – krijgen klassieke gerechten een upgrade op basis van Kasteelbier, Filou of Bacchus. Onze gids Nico Vanderheeren kookt zelf regelmatig met onze speciaalbieren. Daarom deelt hij graag enkele tips voor het koken met bier.

Van dinsdag tot en met zaterdag leidt Nico de brouwerijbezoeken in Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck. Onze wandelende encyclopedie weet alles over onze speciaalbieren en de rijke geschiedenis van de modernste brouwerij van Europa. In zijn vrije tijd is Nico echter ook een hobbykok die graag experimenteert. Van een stoofpotje bereid met Kasteel Donker tot mosselen met St-Louis Gueuze: Nico geeft je vijf tips om gerechten te pimpen met onze Belgische speciaalbieren!

#1 | Koken met bier is niet hetzelfde als foodpairing

Eerst en vooral wil Nico het verschil tussen koken met bier en foodpairing met bier aankaarten. “Als je kookt met bier maakt het bier deel uit van je gerecht, het is een ingrediënt. Dat betekent niet per se dat je datzelfde bier ook moet drinken bij jouw gerecht.” Op de menukaart van Michelles Pub & Brasserie zijn er bij elk gerecht kleurcodes te vinden die matchen met een speciaalbier. “Als je bijvoorbeeld kijkt bij de varkenswangetjes gebraiseerd in Kasteel Donker zie je nergens Kasteel Donker als foodpairingtip. De smaak van Kasteel Donker mag niet domineren, daarom adviseren we eerder een Cuvée du Château bij dit gerecht”, legt Nico uit.

Als je thuis kookt met bier is het natuurlijk makkelijker om de restjes van het bier te serveren bij je gerecht. “Ga niet koken met een fles bier van 75 cl, want je hebt niet al dat bier nodig om te koken. Kies eerder een flesje van 33 cl zodat je niet te veel bier over hebt en zo nog kan kiezen om een ander biertje te serveren bij jouw gerecht. Je zult merken dat de smaken van zowel het bier als het gerecht beter tot hun recht komen.”

#2 | Houd rekening met de bitterheid van het bier

Dat koken met bier geen exacte wetenschap is, weet Nico maar al te goed. “Koken met bier is moeilijk omdat je te maken hebt met de bitterheid van het bier. Elk bier heeft ook een andere bitterheid en die moet je echt wel onder controle zien te krijgen. Laat je daarom zeker niet ontmoedigen als je eerste gerechtje met bier niet meteen lukt. Eenmaal je weet hoe je die bitterheid in balans moet houden, is het een plezier om te koken met bier.”

De meeste bittere bieren zijn doorgaans ook de blonde bieren. “Met een Kasteel Rouge, een St-Louis Gueuze of een Bacchus Vlaams Oud Bruin speelt de bitterheid een minder grote rol. Laat ons zeggen dat je die bieren wat langer kan laten pruttelen zonder het gerecht te verpesten”, lacht Nico.

#3 | Kook met sterk blond bier uit blik

Zo belanden we bij de blonde bieren ofwel de iets moeilijkere bieren om mee te koken. “Over het algemeen doen blonde speciaalbieren van hoge gisting het heel goed in combinatie met vis- en schaaldiergerechten. In principe kan je alles wat je serveert met een wittewijnsaus vervangen door een saus met een blond biertje.” Een Filou bijvoorbeeld? “Met Filou kan je heel wat doen, maar je moet goed opletten. Filou hergist op fles en mag je dus pas op het laatste gaan toevoegen zodat het bier zeker niet kan inkoken. Als het bier inkookt, smaak je enkel nog het bittere van het bier.”

Om dit te voorkomen, adviseert Nico om een Filou uit blik te gebruiken om mee te koken. “Bij Filou uit blik heb je geen nagisting en is het bier van nature al minder bitter. Ook zijn de blikjes verkrijgbaar in een kleiner formaat van 25 cl, dus je zal nooit met te veel overschot zitten. Een beetje Filou voor de saus en een beetje voor de chef, ideaal toch?”

#4 | Koken voor dummies: start met Kasteel Rouge

Krijg je zin om te koken met bier, maar weet je niet goed waar te beginnen? Start dan met Kasteel Rouge. “Kasteel Rouge is niet te hoog en niet te laag in alcohol. Het is niet te zoet en ook niet te zuur. Het is geen typisch fruitbier, maar toch biedt het die subtiele fruitsmaak. Onze Rouge zit overal wat tussenin en dat maakt het zo’n veelzijdig bier om mee te koken. Het is dan ook een echte aanrader voor de niet zo ervaren thuischefs. Laat het inkoken voor een stoofpotje of bereid er een nagerechtje mee: de mogelijkheden zijn enorm en je kan er echt niet veel fout mee doen.”

Ook de Bacchusbieren zijn prima om mee te starten. “Zowel Bacchus Vlaams Oud Bruin als het Frambozen– en Kriekenbier doen het goed in combinatie met winterse gerechten. Bij Bacchus hoef je je geen zorgen te maken over de bitterheid. De zure toetsen gaan bijvoorbeeld goed samen met kalfslever en zwezerik. Combineer zo’n stukje vlees met een sausje van sjalotjes en ingekookte Bacchus Framboos en je zult versteld staan van je eigen kookkunsten!”

#5 | Durf koken met bier

Afsluiten doet Nico met de belangrijkste tip van allemaal: “Durven is een must in de keuken. Over smaak valt niet te twisten en net daarom moet je experimenteren. Heb je weinig ervaring? Start dan met iets simpels zoals een Kasteel Rouge of een Bacchus Frambozenbier. Ben je een ervaren hobbykok en durf je al wat meer? Waag je dan aan een blond biertje van hoge gisting zoals onze Filou of Kasteel Tripel. Koken is een gevoel en jij bepaalt dan ook hoeveel bier je bij een gerecht doet. Durf, experimenteer en proef. En vooral: geef niet op. Mislukt een gerecht? Start dan opnieuw en leer uit je eigen fouten”, besluit Nico.

Kook jij regelmatig met onze speciaalbieren of heb je zelf een leuk gerechtje? Laat het ons zeker weten en deel het resultaat op onze social media!