fbpx
Blog

La historia de Cuvée du Château: «Una cerveza gastronómica que, trago tras trago, sigue mimándote con su sabor complejo»

By 20/06/2021 No Comments

¿Por qué te gusta tanto la Cuvée du Château? «Tiene una dulzura amable aunque sea una cerveza fuerte y negra», dice el uno. «Me encanta su sabor exclusivo», afirma el otro. «Da mucho gusto beber esta cerveza», opina otra persona. Les hicimos la misma pregunta a Hans Mehuys y Stijn Van Laere, los cerveceros de Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck y nos dieron una respuesta similar a las respuestas de los consumidores. Va siendo hora de hablar extensamente sobre esta cerveza especial muy particular, ¿no?

Hans Mehuys en Stijn Van Laere nemen plaats in de elegante degustatieruimte, gelegen naast de Bierboetiek. “Na een brouwerijbezoek kan je hier onze speciaalbieren degusteren. Onze gids neemt dan ook nog even de tijd om extra vragen te beantwoorden of nog wat leuke weetjes te delen”, vertelt Hans terwijl Stijn een oude fles Kasteel Donker op tafel zet.

Hans neemt de fles en werpt een blik op het bieretiket: “Gebrouwen in 2011.” Exact tien jaar geleden is dat. Stijn opent de fles en schenkt twee glazen in. Hans laat het bier tollen in het glas zoals je dat doet met een glas wijn.

“Toen de bekende biersommelier Ben Vinken voor het eerst onze Cuvée du Château proefde, maakte hij meteen de vergelijking met wijn. Stel dat je bieren zou vergelijken met wijn, dan zou de Cuvée du Château in de buurt komen van een bourgogne of een zware médoc”, citeert Stijn.

De brouwmeesters proeven. Toetsen van madeira en porto bepalen het smaakpalet. “Zo’n twaalf jaar terug was ik met Xavier Vanhonsebrouck, inmiddels de vijfde generatie van onze familiebrouwerij, in de kelders van het Kasteel van Ingelmunster aan het wandelen. Ooit vormde dit kasteel de inspiratie voor wijlen Luc Vanhonsebrouck om Kasteel Donker te brouwen. In de kelders vonden we flessen Kasteel Donker die zo’n tien jaar hadden gerijpt. We openden een fles en kregen dit fantastische smaakpalet voorgeschoteld. Dat smaakte meteen naar meer!”

La cerveza y la gastronomía

Toen Xavier en Hans de tien jaar gerijpte Kasteel Donker proefden, speelde de CEO reeds met het idee om een gastronomisch bier te brouwen. “In 2009 al begonnen speciaalbieren steeds meer aan populariteit te winnen binnen de gastronomie. Een rijk biermerk zoals Kasteelbier moest deel uitmaken van dat verhaal”, legt Hans uit.

Zo gezegd, zo gedaan. Na de proeverij van de oude Kasteel Donker gingen Xavier en zijn brouwmeester aan de slag met het nieuwe bier. “Voor onze Cuvée du Château gebruiken we dezelfde ingrediënten als een Kasteel Donker”, vertelt Stijn terwijl hij er een fles Cuvée du Château bijneemt. Hij legt uit dat het speciale brouwproces het bier de unieke porto-achtige smaak geeft. Wat het geheim precies is? “Brouwersgeheim”, knipoogt de brouwmeester en hij schenkt twee glazen in.

Opnieuw proeven Hans en Stijn. Meteen valt op dat de Cuvée du Château minder zoet is dan de Kasteel Donker. Met 11 graden alcohol blijft de Cuvée een speciaalbier waar je beter de tijd voor neemt. “Onze CEO liet ooit optekenen dat hij na een werkdag intens kan genieten van een glas Cuvée du Château. En ik denk dat hij niet de enige is. Het biedt je een moment om alles op een rijtje te zetten en in het juiste perspectief te plaatsen”, aldus Hans.

Es imposible sentirte mejor que con una copa de Cuvée en la mano. Queremos provocar este sentimiento en todo el mundo.

A la mesa con Cuvée

Na het proeven trekt het duo de Bierboetiek in. De andere Kasteelbieren, waaronder Kasteel Rouge en Kasteel Tripel, staan netjes uitgestald naast andere speciaalbieren zoals Filou, Brigand en Bacchus. “Stijn, een bierpraline?” Hans staat voor de koeltoog waarin de befaamde bierpralines van Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck liggen. “Nu moeten we wel eentje proeven met een vulling van Cuvée du Château hé”, lacht Stijn.

Vooraleer ze teruggaan naar de degustatieruimte, neemt Stijn nog het boek ‘Bierstronomie’ mee. Hij bladert naar het hoofdstuk over de familiebrouwerij uit Izegem en toont Hans het recept voor konijn op Vlaamse wijze. “Klaargemaakt met Cuvée du Château, een hemelse combinatie!”

Ook Hans geeft nog enkele foodpairingtips mee: “Ik kan me geen wildseizoen meer voorstellen zonder Cuvée du Château. Verder doet ons degustatiebier het goed in combinatie met orgaanvlees, lamsragout en kazen met veel body en smaak.”

King of the castle

In 2010 had Xavier Vanhonsebrouck één doel: een gastronomisch bier brouwen en daar is de brouwer met dit Kasteelbier zeker in geslaagd. “Met een glas Cuvée in je handen voel je je de koning ter rijk. Dat rijke gevoel willen we iedereen schenken”, besluit Stijn.

Benieuwd wie jij tot King of the Castle wil kronen met een Cuvée du Château!

Cocinar con Cuvée du Château

Conejo a la flamenca con Cuvée du Château
(© Bierstronomie)

Ingredientes

2 espaldas de conejo
4 muslos grandes de conejo
500 g de champiñones
2 cebollas grandes blancas
400 g de bacon
400 g de cebollitas maceradas en vinagre y azúcar
2 litros de Cuvée du Château
4 hojas de laurel
5 bayas de enebro
250 g de mantequilla
100 g de mostaza
10 cl de vinagre
Harina
Sal y pimienta

Preparación

Corta las espaldas de conejo en cuatro piezas. Enharina los muslos y las espaldas. Corta los champiñones en cuatro y el bacon en trozos de más o menos un centímetro.

Sofríe los champiñones, el bacon y las cebollitas en una olla grande a fuego bajo. Cuando tengan un color tostado, retíralos de la olla.

Usa la misma olla para sofreír el conejo con mantequilla hasta que coja un poco de color. Añade el bacon, los champiñones y las cebollitas y rocíalo todo con Cuvée du Château. Asegúrate de que todo esté cubierto con la cerveza.

Añade el laurel y las bayas de enebro y deja que se cocine todo durante 45 minutos. Cuando el conejo esté hecho, quita todos los ingredientes de la olla y termina la salsa. Deja que hierva, salpimiéntala, añade la mostaza y un chorrito de vinagre al gusto.