Blog

Ideale temperatuur bier: ijskoud, koel, lauw of warm?

By 08/01/2019 mei 19th, 2020 No Comments

Op een zwoele zomerdag afkoelen met een verfrissende pils of op een winterse avond genieten van een quadrupel op kamertemperatuur. Het genot is hetzelfde, maar de smaakervaring is helemaal anders. Hoe koud of warm je bier is, heeft namelijk een grote invloed op de smaak van het bier.

Een bierbrouwer weet perfect op welke temperatuur je zijn bier het beste kunt drinken en vermeldt zijn advies dan ook op het flesje of blikje bier. Als je deze temperatuur volgt, komt de smaak van het bier optimaal naar boven. Natuurlijk hoef je geen bier te drinken met een thermometer in het glas. Aan de hand van deze drie regels bereik je eenvoudig de ideale schenktemperatuur voor jouw bier.

#1 | Beter te koud dan te warm

Bieren van lage gisting zoals een pils moeten heerlijk koel gedronken worden. In de koelkast plaats je ze dan ook op de koudste plaatsen: onderaan of achterin. Als je er dan eentje wil drinken, zit de temperatuur meteen goed rond drie tot vijf graden Celsius. Meer en meer zien we dat pilsen zelfs rond het vriespunt worden gedronken. Let wel dat er dan niets meer overblijft van de smaak, maar bij een pils die je puur ter verfrissing drinkt, speelt de smaak natuurlijk niet zo’n grote rol.

Lage temperaturen zijn ook ideaal voor bieren van gemengde gisting zoals lambiekbieren en gueuzes. Hoge gistingsbieren komen beter tot hun recht als ze iets warmer worden gedronken. Plaats ze daarom hoger in de koelkast dan een pils en wacht even met proeven als je er eentje wil drinken. Zo heeft het te koude bier de kans om op te warmen en kan het zijn smaakprofiel stilaan kenbaar maken. Als de aanwezige aroma’s ontwaken en jouw neus prikkelen, weet je dat het tijd is om te proeven.

#2 | Meer alcohol? Minder koel.

Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe warmer het bier gedronken dient te worden. Deze gouden regel is gemakkelijk te onthouden en heeft geen enkele uitzondering. Natuurlijk mag je deze zware bieren wel bewaren in de koelkast, maar haal ze op tijd uit de koelte als je ze wil drinken. Zo heeft het bier voldoende tijd om de gewenste schenktemperatuur te bereiken.

Zelf kun je ook een rekensommetje toepassen door het bier op een iets hogere temperatuur dan het alcoholpercentage te serveren. Deze richtlijn is perfect toepasbaar op de St-Louis bieren van Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck. De alcoholpercentages schommelen tussen 2,6 en 3,2 procent waardoor deze fruitbieren het beste worden gedronken op 5 graden Celsius. Let wel dat het hier gaat om een richtlijn en er dus voldoende uitzonderingen bestaan op deze regel.

#3 | Rebelleer en experimenteer

Over smaak valt niet te twisten. Aangezien de temperatuur invloed heeft op de smaak van het bier, luidt ons advies om zelf te experimenteren met de verschillende schenktemperaturen. Durf te rebelleren en gooi de regels van de kunst helemaal overboord. Wie weet ontdek je wel dat een bepaald donker biertje beter smaakt als het iets koeler wordt geserveerd dan aangeraden. Zet ook eens twee dezelfde bieren naast elkaar en ontdek zelf welke invloed de temperatuur heeft op de smaak van het bier.

 

Aanbevolen schenktemperaturen Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck

Kasteelbieren
Kasteel Rouge, Kasteel Tripel en Kasteel Hoppy 6° C
Kasteel Tripel 9° C
Kasteel Donker 12° C
By Kasteel
Barista Chocolate Quad, Trignac en Cuvée du Château 12° C
St-Louis
Premium Kriek, Premium Framboise, Premium Pêche, Premium Gueuze, Kriek Fond Tradition en Gueuze Fond Tradition 5° C
Kriek Lambic 6° C
Bacchus
Vlaams Oud Bruin, Kriekenbier en Frambozenbier 5° C
Andere bieren
Brigand en Filou 8° C
Slurfke 12° C