De biertemperatuur van een quadrupel zoals Kasteel Donker is anders dan die van een sterk blond Belgisch bier zoals Filou. Met onderstaande tips bereik jij ook zonder thermometer in je glas de perfecte drinktemperatuur.
#1 | Volg het advies van de brouwer
Een bierbrouwer weet perfect de drinktemperatuur van elk speciaalbier. Als je de aangegeven biertemperatuur volgt, komt de smaak van het bier optimaal naar boven.
Enkele voorbeelden
- De aanbevolen biertemperatuur van Kasteel Donker bedraagt 12°C;
- De ideale drinktemperatuur van Filou en Brigand is 8°C;
- De smaakbeleving bij Kasteel Rouge is optimaal op 6°C;
- Fruitbieren zoals Bacchus en St-Louis drink je koel op 5°C;
- Kasteel Tripel drink je het best op 9°C.
#2 | Respecteer de biertemperatuur van elke bierstijl
Per bierstijl gelden er enkele regels die makkelijk te onthouden zijn.
Bieren van lage gisting
- De klassieke pils heeft een biertemperatuur van 3 tot 5 graden Celsius.
- Plaats een pils achteraan of onderaan in de koelkast waar het lekker koel is.
- Meer en meer wordt een pils ook rond het vriespunt gedronken.
- Drink de pils niet té koud, want dan blijft er niets meer over van de smaak.
Bieren van gemengde en spontane gisting
- Een lambiekbier en een gueuze worden relatief koud gedronken.
- De biertemperatuur van 5 graden Celsius is ook van toepassing op de Vlaamse roodbruine bieren zoals Bacchus.
- Plaats deze typen bieren net zoals een pils achteraan of onderaan in de koelkast.
Bieren van hoge gisting
- Dit zijn bieren zoals een tripel, een quadrupel, een dubbel of een sterk blond bier.
- Deze bieren komen beter tot hun recht als ze iets warmer worden gedronken.
- Plaats ze daarom hoger in de koelkast dan een pils.
#3 | Schenk het bier liever te koud dan te warm
De temperatuur heeft een grote invloed op de smaak van speciaalbieren. Volg daarom deze richtlijnen om optimaal te kunnen genieten van jouw biertje:
- Haal het bier uit de koelkast en laat het even opwarmen vooraleer je ervan drinkt.
- Het smaakprofiel van het bier heeft nu de tijd om zich volledig te ontplooien.
- De aroma’s van het bier prikkelen je zintuigen en dus heeft het bier haar optimale drinktemperatuur bereikt.
- Laat het smaken!
#4 | Drink zware speciaalbieren minder koel
Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe warmer het bier gedronken dient te worden. Op deze gouden regel bestaat geen enkele uitzondering. Makkelijk te onthouden zo!
#5 | Experimenteer met de biertemperatuur
Over smaak valt te twisten en aangezien de temperatuur invloed heeft op de smaak, valt ook over de temperatuur te twisten. Daarom luidt ons advies om zelf te experimenteren met de verschillende schenktemperaturen.
Durf ook te rebelleren en gooi de regels van de kunst overboord. Wie weet ontdek je wel dat een bepaald donker biertje beter smaakt als het iets koeler wordt geserveerd dan aangeraden.
Zet ook eens twee dezelfde bieren naast elkaar en ontdek zelf welke invloed de temperatuur heeft op de smaak van het bier.
Veel succes met het experimenteren en laat het vooral smaken!