fbpx Skip to main content
Blog

Kan je Kasteel Donker bier bewaren?

By 10/01/2023januari 18th, 2023No Comments

Wist je dat je Kasteel Donker tot 5 jaar na afvuldatum kan drinken? Al mag je deze houdbaarheidstermijn met een serieuze korrel zout nemen. Laat ons donkere bier rijpen aan de hand van onderstaande tips en word een expert in het bier bewaren.

Vooraleer we onze bewaartips serveren, is het goed om te weten dat je in principe elk type bier na houdbaarheidsdatum kan drinken. Dit is te danken aan:

  • Het koken van het wort tijdens het brouwproces;
  • Het (hoge) alcoholpercentage en de hop in het bier.

Bier bevat geen schadelijke bacteriën of ziektekiemen. Een bier over datum maakt niet ziek, maar smaakt wel anders. Blonde bieren evolueren doorgaans minder goed op het gebied van smaak, terwijl donkere bieren met de tijd een complexer karakter gaan ontwikkelen.

De gouden regel? Over smaak valt niet te twisten. De ene houdt van een gematureerd bier, de ander wil enkel vers bier. Zelf experimenteren en proeven is de boodschap.

Waarom Kasteel Donker bewaren?

Mensen bewaren wijn om de smaak ervan te laten ontwikkelen. Met bierrijping doe je net hetzelfde. Je laat het bier rijpen zodat de smaak kan evolueren. Hoe die evolueert, merk je pas wanneer je het bier proeft.

Bij het openen van een 10 jaar oude Kasteel Donker proefden onze brouwmeesters toetsen van porto en madeira. Het karamelzoete karakter van een gerijpte Kasteel Donker is te danken aan het gebruik van gebrande mouten.

Doe je voor het eerst aan bierrijping? Experimenteer dan met een donker bier. De kans op een minder aangename smaakervaring is klein. De kans dat je verdergaat met bieren rijpen is des te groter.

Bier staand of liggend bewaren?

Het antwoord hangt af van het type kurk.

  • Bewaar een fles met kroonkurk staand.
  • Bewaar een fles met natuurkurk liggend zodat de kurk niet uitdroogt en bijgevolg krimpt. Zet de fles enkele dagen voor het proeven rechtop zodat het gistsediment naar de bodem kan zinken.

Waar moet je bier bewaren?

Bier bewaren doe je bij voorkeur in een kelder of een licht gekoelde berging waar er een constante temperatuur is.

  • Beste bewaartemperatuur: tussen 10°C en 15°C
  • > 15°C: versnelde veroudering

Naast een constante temperatuur is het belangrijk dat het bier niet in aanraking komt met direct zonlicht. Licht is nefast voor de smaak van bier. Hoe donker, hoe beter.

De ene houdt van een gerijpt bier, de ander wil enkel vers bier. Zelf experimenteren en proeven is de boodschap.

Wanneer is het tijd om te proeven?

Als je zin hebt om te proeven. Op het rijpen van bier staat geen termijn. Aan jou de keuze om een fles Kasteel Donker vijf, tien of vijftien jaar te bewaren.

Let wel:

  • Bij het openen van de fles moet er nog wat koolzuurgas Is dit niet het geval? Dan is de kans groot dat lucht de smaakevolutie negatief heeft beïnvloed.
  • Troebelvorming is zeer normaal bij gerijpte bieren. Dit wijzigt niets aan de smaak, maar ziet er niet altijd even smakelijk uit.

Wat als je geen geduld hebt?

Koop dan een fles Kasteel Cuvée of bestel er één van het vat op café. Het idee voor dit speciaalbier ontstond na het proeven van een tien jaar gerijpte Kasteel Donker. Onze brouwers waren overweldigd door het smaakpalet waarop ze besloten om de smaak ervan na te brouwen.

Missie gelukt, want Kasteel Cuvée overtuigt met het fruitige karakter van porto of madeira. En dat zonder tien jaar in bewaring te liggen. Lees hier alles over het ontstaan van Kasteel Cuvée.

Kan je een speciaalbier dat de smaak van een gerijpt bier evenaart ook bewaren? Jazeker. Al zal de smaakevolutie van Kasteel Cuvée niet parallel lopen met die van Kasteel Donker. Elk bier evolueert anders en veel hangt af van de bewaaromstandigheden.

Bierrijping, geen exacte wetenschap maar wel een aanrader om eens te doen. Experimenteer je mee?