fbpx
Blog

Wat is nitro bier?

By 01/03/2021 april 13th, 2021 No Comments
Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck schudt de bierwereld door elkaar. En dat mag je letterlijk nemen. De familiebrouwerij uit Izegem lanceert twee Nitro Infused speciaalbieren: Kasteel Nitro Noir en Kasteel Nitro Blond. Maar wat is nitro bier eigenlijk?

Bier met stikstof

Nitro komt van het Engelse woord ‘nitrogen’, wat stikstof betekent. Voor het bierbrouwen gebruikt een brouwer doorgaans koolzuurgas. Afhankelijk van het type bier is het koolzuurgehalte laag of hoog.

Bij een nitro bier vervangt de brouwer het koolzuurgas echter door stikstof. Bij het uitschenken merk je het verschil direct! Zo hoef je het glas niet schuin te houden, zoals je dat doorgaans wel doet bij een bier met CO2.

Door de toevoeging van stikstof barst het bier los in het glas en danst het zich een weg naar de top. Eenmaal daar vormt er zich een stevige glasklevende schuimkraag.

Voordelen stikstof
• De stikstof zorgt voor de vorming van een dikke schuimkraag.
• Een nitro bier biedt een zijdezacht mondgevoel, is romig en vol van smaak.
• Het speciaalbier valt minder zwaar, het bier is beter verteerbaar.

Bier in blik

De Nitro Infused speciaalbieren van Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck zijn verkrijgbaar in blik. De keuze voor bier in blik is bewust, want:

Licht en zuurstof hebben geen invloed op de smaak van bier in blik.
• Een blik bier koelt tot wel 6x sneller in de koelkast dan een fles bier.
Blikken bier zijn makkelijk te stapelen en wegen minder dan een glazen bierfles.
• Eén transport kan tot 48% meer bier in blik leveren dan bier in fles.
• Een aluminium blik is volledig recyclebaar.
• Geen gedoe met leeggoed, eenmaal leeg mag een blik de PMD-zak in.
• Een gerecycled blikje bier staat na gemiddeld 60 dagen weer gevuld in de winkelrekken.

Het ritueel van het driemaal schudden en verticaal inschenken maakt van elk bier een beleving, een feest als het ware.

Bier moet je schudden

Elk blik krijgt tijdens het afvullen een shot nitrogen. Pas dan is het bier Nitro Infused. Maar hoe activeer je de stikstof?

• Schud het blik driemaal. Schud niet te bruusk, maar zachtjes.
• Na het schudden, is de stikstof geactiveerd.
• Open het blik voorzichtig en draai het om.
• Schenk het bier in één vlotte beweging uit.

“Het ritueel van het driemaal schudden en verticaal inschenken maakt van elk bier een beleving, een feest als het ware”, aldus Belgische biersommelier Ben Vinken.

Ook over de smaakervaring is de biersommelier lyrisch: “Het nitro-proces in het blik zorgt voor een geweldige opwaardering van elk bier. Het schuim is prachtig, dik en wandklevend, het bier heeft een grotere volmondigheid en romigheid, het is ook verteerbaarder en toegankelijker. Het is alsof je bier van het vat proeft.”

Ontdek nu ook zelf de unieke Kasteel Nitro speciaalbieren. En vergeet niet: altijd schudden voor gebruik!