fbpx
Blog

Winters gerecht, winters bier: 5 heerlijke foodpairing ideetjes!

By 05/12/2019 oktober 13th, 2020 No Comments
blank

De bomen zijn kaal, het prachtig kleurenpalet der bladeren is niet meer en het aantal uren licht op een dag is drastisch gedaald. Koning Winter is in het land en de eindejaarsperiode loert om de hoek. Tijd om het kerstdiner samen te stellen of gewoon jezelf eens goed te verwennen met een winters gerecht in combinatie met een winters bier.

 Tijdens de winterperiode pakken tal van brouwerijen uit met een speciaal biertje voor de kerstperiode. Hierbij maken de bierbrouwers gretig gebruik van winterse kruiden zoals kaneel, zoethout, anijs en tijm. Vaak zijn deze soort kerstbieren ook donkere bieren met een relatief hoog alcoholpercentage.

Bij Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck hebben we meerdere bieren die aan deze voorwaarden voldoen. Daarom gaan we nog een stapje verder en stellen we je voor aan vijf bieren die perfect samengaan met winterse gerechten. Van hapje en voorgerecht tot dessert: voor elke eetgelegenheid hebben we een biertje in de aanbieden. Aan jou om ze te testen en goed te keuren!

#1 | Cuvée du Château en kaas

Wie houdt van een bier met een verhaal, zal sowieso een Cuvée du Château weten te waarderen. Het recept voor dit speciaalbier werd ontdekt nadat onze CEO en brouwmeester botsten op de smaak van een tien jaar gerijpte Kasteel Donker. De toetsen van geroosterde en gekarameliseerde mouten doen het uitstekend met pittige kazen. Binnenkort dan maar eens een kaas- en bieravond inplannen?

#2 | Kasteel Rouge en paté

Hoewel Kasteel Rouge een fruitig bier is dat je eerder op een zonnig terras drinkt, is het ook een sterk bier dat verrast met een hoog foodpairingsgehalte. Start het kerstdiner dit jaar bijvoorbeeld eens met gegrilde brioche met paté en serveer dit voorgerecht met een glas Kasteel Rouge. De zoete smaak van kersen doet het ontzettend goed in combinatie met deze klassieker!

#3 | Kasteel Donker en varkenswangetjes

Kasteel Donker is een donker bier dat duidelijke toetsen van karamel, koffie en chocolade biedt. De zoete aanzet gaat over in een bier met een volmondige smaak. En die smaak gaat perfect samen met varkenswangetjes. In ons restaurant braiseren we dit typisch Belgisch gerecht zelfs in Kasteel Donker en het resultaat is om vingers en duimen bij af te likken!

#4 | Kasteel Tripel en zeetong

Onze Kasteel Tripel bevat toetsen van kruidnagel en aromahoppen, wat resulteert in een zacht bittere afdronk. Hierdoor is onze Kasteel Tripel een bier dat smaakt bij elke type gelegenheid. Tijdens een etentje vormt onze tripel bijvoorbeeld een geslaagd huwelijk met visgerechten. Schotel je gasten eens een Kasteel Tripel met een zeetong à l’Ostendaise voor. Wedden dat je iedereen zult verbazen met deze foodpairing?

#5 | Barista Chocolate Quad en chocolade

Karamel, toffee en chocolade. Deze smaken schreeuwen winter en worden dan ook verenigd in de Barista Chocolate Quad. Dit type chocoladebier neigt naar een Britse stout en biedt duidelijke aroma’s van koffie. Laat deze winter de koffie achterwege en serveer bijvoorbeeld eens een glas Barista met een praline of stukje chocoladefudge als alternatief voor een uitgebreid dessert.