fbpx Skip to main content

INGREDIËNTEN

De ingrediënten waarmee
we onze bieren maken

Basisgrondstoffen

Water, mout, hop en gist zijn de vier basisingrediënten om bier te brouwen. Graag lichten we toe hoe we deze grondstoffen in huis halen.

Water

Tijdens het brouwproces gebruiken we water voor het mouten, het brouwen en het koken van bier. Na dit proces zuiveren we het afvalwater via een eigen installatie tot de kwaliteit van oppervlaktewater. Zo zuiveren we wekelijks 1.700 kubieke meter water dat aan de Vlaamse normen voldoet.

Mout

Het mout kopen we aan bij binnenlandse en buitenlandse mouterijen. In deze mouterijen weekt de gerst in water zodat het kan kiemen en mout worden. We zijn kritisch in het selecteren van de mouten aangezien die veel bijdragen tot de smaak van onze bieren.

Hop

De bittere smaak van bier is te danken aan de hopbellen van de vrouwelijke hopplant. Voor onze bieren halen we de hop uit verschillende hoeken van de wereld zoals Duitsland, Tsjechië en de Verenigde Staten. Ook in eigen land – meer bepaald in Poperinge – kopen we vaak hopbellen aan.

Gist

Er is pas sprake van alcohol in bier na het toevoegen van gist. Afhankelijk van het type giststam krijgt het bier een specifieke smaak.

Wij passen drie types gisting toe: gemengde, hoge en spontane gisting.

Toevoegingen

Om onze bieren een unieke smaak te geven, gebruiken we naast de basisgrondstoffen nog andere ingrediënten. We geven natuurlijk niet al onze geheimen prijs, maar onderstaande drie ingrediënten delen we graag.

Kandijsuiker

Kandijsuiker of bruine suiker vormt niet enkel een smakelijke toevoeging op een pannenkoek, maar ook in bier. Zo voegen wij kandijsuiker toe aan Kasteel Donker. Dit resulteert in een opvallend zoete aanzet en draagt ook bij aan de mooie donkere kleur van onze Kasteel Donker.

Kruiden

Om bieren zoals onze Kasteel Tripel en Brigand een uitgesproken smaak te geven, experimenteren we graag met kruiden. Kaneel, kruidnagel en zoethout zijn enkele voorbeelden van kruiden die in de gehele brouwerswereld gretig worden gebruikt.

Vruchten

In ons assortiment hebben we tal van verfrissende fruitbieren die op smaak worden gebracht met kersen, perziken en frambozen. Dan denken we natuurlijk aan de St-Louis fruitbieren en de Bacchus bieren. Ook de mooie rode kleur van Kasteel Rouge is te danken aan de toevoeging van kersen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jouw e-mailadres wordt uitsluitend gebruikt om je te informeren over de activiteiten binnen de brouwerij en het Bierkasteel. Afmelden kan op elk moment via de afmeldlink onderaan de nieuwsbrief.