Blog

5 redenen waarom Belgisch bier terecht UNESCO Werelderfgoed is

By 10/01/2019 april 29th, 2020 No Comments

30 november 2016 is een historische dag in de Belgische biergeschiedenis. Dit is namelijk de dag waarop onze rijke biercultuur een plaats kreeg op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Best een opmerkelijke prestatie als je bedenkt dat ons land slechts verantwoordelijk is voor een procent van de wereldproductie. Wel brouwt België als enige land ter wereld tienmaal zijn demografisch gewicht. Daarmee is deze erkenning van UNESCO een mooie beloning voor al wie zich inzet om de biercultuur in ons land levendig te houden.Maar wat onderscheidt onze biercultuur nu van die in pakweg Duitsland of de Verenigde Staten? De onderstaande vijf redenen vormen het antwoord op deze vraag.

#1 | Vaste stek in de World Beer Awards

Elk jaar weer vallen verschillende Belgische bieren in de prijzen tijdens de World Beer Awards. Deze jaarlijkse competitie reikt prijzen uit in de verschillende hoofdcategorieën: World’s Best Dark Beer, World’s Best Flavoured Beer, World’s Best IPA, World’s Best Lager, World’s Best Pale Beer, World’s Best Sour Beer, World’s Best Speciality Beer, World’s Best Stout&Porter en World’s Best Wheat Beer. Elke categorie wordt nog eens onderverdeeld in subcategorieën en ook wordt een bier bekroond tot het beste bier van de wereld.

Elk jaar worden er verschillende Belgische bieren genomineerd voor deze prestigieuze prijzen die sinds 2007 uitgereikt worden. En elk jaar weer nemen tal van Belgische bieren de overwinning mee naar huis. 2016 bijvoorbeeld was een goed jaar voor Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck. De Barista Chocolate Quad werd toen bekroond tot World’s Best Chocolate & Coffee Flavoured Beer. Ook Kasteel Rouge viel in de prijzen en ontving zilver in de categorie World’s Best Fruit & Vegetable Flavoured Beer.

#2 | Only in Belgium: vier gistingswijzen

Overal ter wereld brouwt men bier aan de hand van lage of hoge gisting. Deze “klassiekers” bepalen op welke temperatuur de vergisting wordt voltrokken en welk type gist op het einde van de gisting naar de bodem trekt. In geval van pilsbieren spreken we van lage gisting: maximale temperatuur is 14 graden Celsius en het type gist is saccharomyces carlsbergensis. Speciaalbieren zoals dubbel en tripel zijn voorbeelden van hoge gisting: temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius en saccharomyces cerevisiae als type gist.  

Sommige Belgische brouwers maken echter nog gebruik van twee andere gistingswijzen. De eerste is de spontane gisting waarbij de brouwer zelf geen gist toevoegt. De wort gaat in een open koelschip vanzelf vergisten omdat het in aanraking komt met specifieke microflora die in de omgeving aanwezig zijn. De meest geschikte microflora voor spontane gisting zijn te vinden rond Brussel. Deze streek is dan ook bekend voor de lambiek- en geuzebieren. Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck bewijst echter met de St-Louis bieren dat het ook mogelijk is om in West-Vlaanderen deze bierstijlen met succes te brouwen.

De tweede gistingswijze die uniek is voor België, is de gemengde gisting. Nergens ter wereld wagen ze zich aan het versnijden van jong en oud bier. Het oorspronkelijke brouwsel is vaak een hogegistingsbier. Een deel hiervan wordt gerijpt in opstaande eiken vaten waarin zich een melkzure gisting voltrekt. Eenmaal dit proces klaar is, wordt het bier gemengd met jong hogegistingsbier. Een heerlijk voorbeeld van een bier van gemengde gisting is het Bacchus Vlaams Oud Bruin van Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck. De bierbrouwerij uit Izegem staat dan ook bekend om zijn vele speciaalbieren.

#3 | Evenwichtige kwaliteitsbieren

De Belgische bierstijlen blinken uit in kwaliteit, balans en verscheidenheid. Dat merk je bij de vele speciaalbieren waarbij de traditie hoog in het vaandel wordt gedragen, maar er toch nog voldoende ruimte is voor creativiteit. Belgische brouwers zoeken nooit het extreem zoete of het extreem bittere op, maar streven naar de perfecte balans in het glas. Dat evenwicht is volgens velen het handelsmerk van de Belgische biercultuur.

Toch waagt de hedendaagse Belgische brouwerij zich aan nieuwe uitdagingen. Deze worden mede gestimuleerd door de opkomst van microbrouwerijen die het klassieke bier een twist willen geven. Zowel de grote als de kleine spelers pakken dan ook geregeld uit met limited editions en seizoensbieren. Daarnaast is België verantwoordelijk voor enkele unieke bierstijlen zoals abdijbieren, trappisten, lambiek, geuze en het amberkleurig Spéciale Belge.

#4 | Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand

Een van de oudste verenigingen in ons land – en in de hele wereld – is de federatie van Belgische Brouwers. Deze organisatie verenigt een honderdtal brouwerijen in ons land, samen goed voor maar liefst 90% van de Belgische bierproductie. Belgische Brouwers stamt af van de brouwersgilde die in de loop van de veertiende eeuw werd opgericht. Elk jaar viert de vereniging het feest van koning Gambrinus en van Sint-Arnoldus, de patroonheilige van de brouwers.

Maar de vereniging doet meer dan feestjes organiseren. In 1992 lanceerde het de campagne “Een bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand”. Belgische Brouwers zet zich dan ook in voor tal van bewustwordingscampagnes rond alcoholgebruik. Het was een van de doorslaggevende redenen van de UNESCO om de Belgische biercultuur als erfgoed te erkennen. Volgens de UNESCO helpen de maatregelen tegen overmatig alcoholgebruik bij het waarborgen van de biercultuur in België.

#5 | Bier is België, België is bier

Bier speelt een grote rol in de Belgische samenleving. Dat merk je gelijk als je naar een voetbalwedstrijd gaat kijken of een weekendje naar een festival gaat. Pilsbieren zijn daar alom vertegenwoordigd. Zo heet de eerste klasse van het Belgisch profvoetbal de Jupiler Pro League. Ook speciaalbieren vervullen hun rol in de maatschappij. Zo is er de basketbalclub Filou Oostende dat werd vernoemd naar het bier Filou van familie brouwerij Vanhonsebrouck.

Dan hebben we nog de Belgische kroegen die niet uit ons straatbeeld weg te denken zijn. Ook in het buitenland vind je tal van biercafés die zich volledig focussen op de Belgische biercultuur. Daarnaast vindt de gastronomie meer en meer de weg naar het Belgisch bier. Topchefs experimenteren volop met bier en nemen zelfs biersommeliers aan die gerechten pairen met het perfecte biertje.

Conclusie

Bier schuilt in het DNA van elke Belg. Samen hebben we dan ook de plicht om onze rijke biercultuur op een verantwoorde manier levendig te houden. En dat doen we door samen het glas te heffen op ons Belgisch bier. Santé!