fbpx Skip to main content
Krant en tijdschriftenPers

Barista Chocolate Quad, tussen bier en koffie

By 28/02/2016november 5th, 2019No Comments

De nieuwe Barista Chocolate Quad van Van Honsebrouck slaat de brug tussen bier en koffie. De Barista zegt meteen waar het op staat. Dit is een sterk donker bier van het type quadrupel met toetsen van chocolade. Hier ligt de focus op mout eerder dan hop. De Barista Chocolate Quad is een echt degustatiebier en een ideale afsluiter voor de maaltijd.

Deze sterke donkere staat zijn mannetje bij een hartig vleesgerecht, bijvoorbeeld bij steak of een stoofpotje. De zoete impressies zijn afkomstig van de restsuikers in een bier dat niet hergist op fles. Het verhaal van de Barista begon in 2012. Xavier Van Honsebrouck, CEO en eigenaar van brouwerij Van Honsebrouck, kwam op het idee om een bier te brouwen met de aroma’s en smaak van chocolade en koffie na verschillende bezoeken aan de Verenigde Staten. Zo ontstond de Kasteel Winter, de voorloper van de Barista.

In dit bier geven de geroosterde en gebrande mouten de hoofdtoon aan naast chocolademout, pale-alemout, pilsmout, koffie en cacaopoeder. Het bier geurt en smaakt naar karamel, toffee en chocolade. “We hebben lang gezocht naar de ideale samenstelling,” verklapt brouwer Hans Mehuys. “Uiteindelijk is het ons gelukt, met gebruik van de klassieke Kasteelgist, verantwoordelijk voor het fruitige aroma. Voor de hop kozen we Belgische Kent Golden en Safir.”

De Barista Chocolate Quad hoort in het rijtje van de vrij droge donkere bieren zoals de Cuvée du Chateau. Bij het proeven ben je verrast wanneer je aroma’s en smaken herkent die je eerder verwacht van koffie of chocolade naast de duidelijk aanwezige verwarmende alcohol.

Waarom bier, koffie en chocolade niet verzoenen? Xavier Van Honsebrouck: “Experimenteren en nieuwe smaken ontdekken is het leukste in ons vak. Maar je moet er wel voor open staan. Klassieke bierdrinkers plaatsen een bier meteen in een vakje, een vertrouwde bierstijl. Past het daar niet in, dan kunnen zij het niet plaatsen. Wij denken eerder ‘out of the box’, buiten de lijntjes: voegen die aroma’s en smaken iets toe aan ons assortiment? Of het in een bestaande bierstijl past, is van ondergeschikt belang. En uiteindelijk moet de inhoud van het glas overtuigen. Tot onze grote tevredenheid zijn de meeste – ook aanvankelijk wat aarzelende – bierdrinkers gewonnen voor de Barista wanneer ze hem geproefd hebben.”

Xavier is alleszins trots op deze jonge telg. Of hij zijn naam sierlijk kan schrijven in de wolk van schuim bovenop deze donkere, is een open vraag.

Leave a Reply