Een nieuw jaar, een nieuwe start. De nieuwe brouwerij van Van Honsebrouck in Izegem is nu volledig operationeel. Het zijn in feite ‘3 brouwerijen in 1’. De brouwerij is uitgerust voor hogegistingsbieren (Brigand, Filou, Kasteel, Slurfke), bieren van gemengde gisting (Bacchus) en spontane gisting (St Louis). Naast grote volumes (125 hl) is de brouwerij ook geschikt voor kleine volumes (50 hl). In feite is het dus ook een microbrouwerij die snel kan inspelen op nieuwe trends in de biermarkt met kleine volumes. In Izegem gaan traditie en innovatie hand in hand.
Zo is een nagelnieuw koelschip (open gistingskuip) geïnstalleerd waarin de lambiekwort afkoelt en spontaan vergist door het contact met de microflora (wilde gisten) aanwezig in de omgeving. Die vergisting zet zich verder door in nieuwe ovalen foeders. De rechte foeders worden gevuld met Vlaams oudbruin bier (Bacchus). In de nieuwe tonnenzaal rijpt Trignac XII. Dit degustatiebier is een op gebruikte eikenhouten cognacvaten gerijpte Kasteel Tripel. Het valt op dat de productie van hogegistingsbieren en bieren van spontane gisting volledig gescheiden verloopt na het koken van de wort. Ook de reiniging is volledig gescheiden. Op die manier vermijdt de brouwer ongewenste ‘infecties’ in de hogegistingsbieren.
Flexibiliteit is eens te meer het ordewoord in de fruitbierkelder en de kriekenmaceratiekelder. Zo beschikt de brouwer over alle elementen om fruitbieren te ontwikkelen op basis van lambiek, hogegistingsbieren of Vlaams oudbruin, om eigen ‘blends’ aan te maken enz. In de nieuwe brouwerij vind je de laatste hoogtechnologische snufjes. Doorheen het gebouw loopt een centrale ‘backbone’ – centraal leidingstelsel – die de hele logistieke flow aanstuurt: de transfers van de wort naar de gist- en lagertanks, vanuit de tanks naar de bottelarij, de reiniging, de watervoorziening… Vergelijk het met een snelweg. Het verkeer verloopt volautomatisch.
Tenslotte is er op de site in Izegem 15 000 m2 opslagruimte inclusief warmekamers voor de hergisting van een aantal bieren. In de mate van het mogelijke werden de productieprocessen geautomatiseerd waardoor de operatoren meer tijd vrij hebben voor kwaliteitscontrole. Bovendien kunnen de brouwers nu sneller nieuwe bieren ontwikkelen, de ontwikkeling van foederbieren op de voet volgen enz. De brouwers weten precies welke elementen de smaak van de bieren positief of negatief beïnvloeden en kunnen het proces desgevallend bijsturen. Naast de vaste productie is er ook nog voldoende ruimte voor allerhande ‘special editions’ uitgebracht in speciale verpakkingen. Het labo dat zich middenin de productie bevindt, speelt hierbij een cruciale rol. Hier wordt het water geanalyseerd, worden de grondstoffen gecontroleerd, de kwaliteit van de brouwsels getest en vergeleken.
Nieuw is dat de bezoekers nu ook welkom zijn in de brouwerij. Je kunt er straks het volledige productieproces volgen in (voedsel)veilige omstandigheden. Het bezoek wordt afgesloten met een degustatie in de brouwerijtaverne met shop. Deze zijn ook toegankelijk tijdens het weekend, wanneer er geen productie is in de brouwerij.
Samengevat, de nieuwe brouwerij van Van Honsebrouck verenigt de volledige productie, logistiek, bezoek- en horecafaciliteiten op één enkele site. De nieuwbouw is ontworpen met het oog op maximale flexibiliteit. In Izegem kan Van Honsebrouck niet alleen meer maar ook sneller verschillende bieren brouwen, zelfs kleinere volumes. Ga je uit van 10 brouwsels van 115 hl per dag gespreid over 5 werkdagen per week, dan kom je uit op 250 000 hl brouwcapaciteit per jaar. Dit is minstens een verdubbeling van de bestaande productiecapaciteit.