fbpx Skip to main content
Blog

Filou in blik: primeur in Zweden

By 26/01/2022mei 31st, 2022No Comments

Wie ooit Zweden, Noorwegen of Finland heeft bezocht, weet dat je er best wat betaalt voor alcoholhoudende dranken. Het is er dan ook moeilijk om Belgische speciaalbieren met een hoog alcoholpercentage op de markt te krijgen. Moeilijk, maar niet onmogelijk voor Brouwerij Vanhonsebrouck. “Onze Filou is momenteel te vinden in een 80-tal supermarkten in Zweden. Een primeur!” Benjamin Viaene, export manager bij Vanhonsebrouck, neemt ons mee op veroveringstocht in Scandinavië.

Zweden is, net zoals buurlanden Noorwegen en Finland, één van de moeilijkste landen om voet aan grond te krijgen in de biersector. “Op het gebied van zowel politiek als cultuur zijn deze landen erg beschermend. Dit heeft ook invloed op onze sector, want voor zware bieren zoals wij die brouwen moet je goedkeuring krijgen van een overheidsbedrijf ”, schetst Benjamin de situatie. In Zweden heet dit overheidsbedrijf Systembolaget.

“Dit bedrijf stuurt zogenaamde tenders uit waaraan elke brouwerij mag deelnemen. Alle deelnemende bieren worden geproefd en gekeurd per segment.” Om deel te nemen, is het belangrijk om een gepaste partner ter plaatse te hebben die de waarden van onze brouwerij hoog in het vaandel draagt en onze biermerken prioriteit geeft. Enter Twee Vette Zwijnen.

Tva Feta Grisar

“Tva Feta Grisar ofwel Twee Vette Zwijnen is gestart als een microbrouwerij. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een volwaardig importeur van kwaliteitsalcohol en speciaalbier.” In tegenstelling tot wat de bedrijfsnaam doet vermoeden, is het team allesbehalve lui. Het team bestaat uit een handvol Zweden en een uitgeweken Vlaming.

“Ze contacteerden ons met de vraag of we met ons gerstenat in een nieuw, succesvol verhaal in Zweden wilden stappen. Onze eerste uitdaging was een tender vanuit Systembolaget waar de overheid op zoek was naar een Belgisch sterk blond bier in 33 cl blik.” Enter Filou.

Na de tasting kreeg onze Filou een topscore van 25/25. Wat een primeur!

Filou Starköl

Vooraleer Filou kon deelnemen aan de tender moest er één en ander gebeuren. “Filou was voorheen nog niet beschikbaar in 33 cl blik. Ook het design moest anders, want onze partner liet ons weten dat Filou er té jong zou uitzien voor de Zweedse overheid. In een paar maanden tijd hebben sales, marketing, backoffice, productie en management snel weten te schakelen om de uitdaging tot een goed einde te brengen”, legt Benjamin uit.

Eenmaal alles op punt stond, was het aan de inkopers van Systembolaget om te proeven en te oordelen. “Na de tasting kreeg onze Filou een topscore van 25/25. Wat een primeur! Onze eerste tender was meteen een schot in de roos en resulteert in placements in zo’n 270 supermarkten in Zweden.”

Skål!

Ons Zweedse avontuur stopt echter niet bij Filou in 33 cl blik. “Recent kon ik naar Göteborg reizen om onze partner te ontmoeten. Hij was lovend over onze flexibele werking en aanpak. We hebben heel wat ideeën uitgewisseld, want in de toekomst willen we samen blijven werken aan de groei van onze speciaalbieren in de Zweedse retail en horeca.”

Dat smaakt naar meer… Skål!